59
mikρες ζυθοποιιες
Αφιέρωμα
και αποτελεί μια καινοτόμα πρό-
ταση στην αγορά. Κι αυτό γιατί
εμφιαλώνεται πάντα αφιλτράρι-
στη και απαστερίωτη για να
διατηρεί όλη τη γεύση και τα
χαρακτηριστικά της αναλλοίωτα.
Η εν λόγω μπίρα βρέθηκε
αρχικά στα περισσότερα σημεία
εστίασης, αλλά και καφέ μπαρ
του νησιού, με μεγάλη αποδοχή από
την τοπική κοινωνία, γεγονός που
οδήγησε σύντομα και στην «εξαγωγή» της και
εκτός Χίου, σε επιλεγμένα σημεία στις μεγαλύτερες
πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα,
Βόλος, Πάτρα, Καλαμάτα κ.λπ.). Επόμενος στόχος της
εταιρείας είναι οι εξαγωγές στη γειτονική Τουρκία.
Μικροζυθοποιία Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Μία Premium Lager «φτιαγμένη με μια γερή δόση
κεφαλονίτικης κουρλαμάδας», δημιούργησαν πρό-
σφατα δύο φίλοι από την Κεφαλονιά, όπως αναφέρουν
χαρακτηριστικά οι ίδιοι στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Η
συγκεκριμένη μικροζυθοποιία, έχει τη βάση της στον
Καραβόμυλο, και στόχος της είναι να καλύψει αρχικά τα
σημεία πώλησης των δύο νησιών, με την μπίρα που
φέρει την επωνυμία Kefalonian Beer.
Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, ανα-
μένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα της νέας αυτής
εταιρείας.
Κρητική Ζυθοποιία Χάρμα
Με τη φιλοδοξία να προσφέρει στους ντόπιους και τους
επισκέπτες της Κρήτης, μία φρέσκια μπίρα που έλειπε
από την κρητική αγορά, δημιουργήθηκε το 2007 η Κρη-
τική Ζυθοποιία ΑΕ, η οποία και αποτελεί και την πρώτη
μικροζυθοποιία του Νομού Χανίων.
Το ζυθοποιείο της βρίσκεται στο χωριό Ζουνάκι, του
Δήμου Πλατανιά και από το 2015 έχει αρχίσει να ανα-
πτύσσεται και εκτός νησιού. Με την ετικέτα «Χάρμα» να
περιλαμβάνει πια μία σειρά από διαφορετικούς τύπους
μπίρας, η κρητική μικροζυθοποιία έχει πλέον τη δυνα-
τότητα να καλύψει τη ζήτηση και σε άλλες περιοχές της
Ελλάδας, με τα προϊόντα της να διατίθενται ήδη σε
Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Κορινθιακή Ζυθοποιία
Η Κορινθιακή Ζυθοποιία ΑΕ είναι η πρώτη εταιρεία
παραγωγής και εμπορίας μπίρας στον Νομό Κορίνθου
και ιδρύθηκε το 2014.
Η έδρα βρίσκεται στα Κρητικά Αρχαίας Κορίνθου και
ξεκίνησε παράγοντας αρχικά μπίρες απαστερίωτες και
αφιλτράριστες. Σήμερα έχει
καταφέρει να εδραιώσει το brand
της, Canal Dive, στην ευρύτερη
περιοχή της Κορίνθου,
προσφέροντάς το σε δύο
κατηγορίες, Pilsner και Brown Ale.
Μικροζυθοποιία Βάρης
Μία νέα μικροζυθοποιία, με πρωτό-
τυπη διανομή, υφίσταται πλέον και
στην περιοχή της Αττικής. Πρόκειται
για τη Μικροζυθοποιία Βάρης, η οποία
και παρασκευάζει μπίρες, με την παραδοσιακή
μέθοδο ζυθοποίησης, slow brewing.
Η τεχνική της μεθόδου αυτής έγκειται στο γεγονός πως,
σε αντίθεση με την επιταχυνόμενη βιομηχανική και τη
μικροβιομηχανική μαζική παραγωγή, ακολουθεί μια
αργή γλευκοποίηση στο ζυθοβραστήριο (η παραγωγή
ζυθογλεύκους για τις εν λόγω μπίρες διαρκεί έως και 12
ώρες) για μια απαλή ωρίμανση και μεταζύμωση.
Υπό την ετικέτα «Μπύρα Στεργίου», που φέρει το όνομα
του δημιουργού, η γκάμα των συγκεκριμένων ζύθων,
περιλαμβάνει τις μπίρες Gold, Σταρένια
και Riviera Pils.
Σήμερα, μπορεί
κανείς να βρει μια μικρή
ελληνική ζυθοποιία
σε κάθε γωνιά
της ελλάδας.
Μ