58
mikρες ζυθοποιιες
Αφιέρωμα
συνολικά 12.366 προϊόντα, από όλη την Ευρώπη. Επό-
μενοι στόχοι για την παριανή μπίρα, είναι η ενίσχυση
του δικτύου στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό,
όπου το 2018 αναμένεται να λανσαριστεί, σε χώρες
όπως η Αγγλία και η Γαλλία, για να ακολουθήσουν η
Κύπρος, η Ελβετία και η Σουηδία.
Μικρές ζυθοποιίες
σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Στη Γερμανία που αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες
τόσο σε κατανάλωση, όσο και σε παραγωγή μπίρας
στην Ευρώπη, μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι όχι
μόνο κάθε περιοχή, αλλά και κάθε πόλη της χώρας, έχει
τη δική της μπίρα που πωλείται και προτείνεται σχεδόν
σε κάθε τοπικό κατάστημα, είτε λιανικής πώλησης, είτε
εστίασης ή ακόμα και στα ξενοδοχεία. Κάτι αντίστοιχο
μοιάζει ουτοπικό στην Ελλάδα, με το 80% της κατανά-
λωσης να αφορά 4-5 ετικέτες, αλλά τουλάχιστον πλέον
αρχίζει να φαίνεται εφικτό. Κι αυτό γιατί μπορεί κανείς
να βρει μια μικρή ελληνική ζυθοποιία, σχεδόν σε κάθε
γωνιά της χώρας. Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε
παρακάτω κάποιες εξ αυτών και τα προϊόντα τους, τα
οποία μπορείτε να εντάξετε και στα δικά σας καταστή-
ματα, προτείνοντας ελληνική μπίρα υψηλής ποιότητας
στους πελάτες σας.
Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης
Πολλές καθημερινές ιστορίες «κρύβονται» πίσω από
τις περισσότερες μικροζυθοποιίες της χώρας. Μία από
αυτές οδήγησε το 2010 στη δημιουργία της Πρότυπης
Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης. Τρεις φίλοι από την
περιοχή της Θέρμης στη συμπρωτεύουσα, αποφάσισαν
να βγάλουν μία οικιακή μπίρα με παρεΐστικη διάθεση,
όπως φαίνεται και από την επωνυμία της ετικέτας τους.
Η «Σκνίπα», αλλά και η πιο πρόσφατη «Σαλονικιά»,
είναι τα δικά τους προϊόντα, τα οποία και διανέμονται
προς το παρόν τοπικά, στη Βόρειο Ελλάδα.
Ζυθοποιία Θεσσαλίας Στιλβή
Η Θεσσαλία αποτελεί έναν από τους βασικούς παραγω-
γούς αποσταγμάτων στην Ελλάδα, με το τσίπουρο
κυρίως να έχει την τιμητική του. Τα τελευταία χρόνια,
όμως, γίνονται αρκετές προσπάθειες και στον τομέα
του ζύθου και μία από αυτές που έχουν ήδη ξεχωρίσει,
είναι η Ζυθοποιία Θεσσαλίας Στιλβή.
Έχοντας στο brand της το όνομα της κόρης του Πηνειού,
σύμφωνα με τη μυθολογία, η Stilvi, προσφέρεται σε 3
κατηγορίες, τη Stilvi Lager, τη Stilvi Stout και τη Stilvi
Weiss. Χάρη στην ποιότητά τους μάλιστα, η θεσσαλική
εταιρεία κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση στην
κατηγορία καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης μπίρας
ανάμεσα σε 28 υποψηφιότητες και την τρίτη θέση στην
κατηγορία καλύτερη ελληνική μικροζυθοποιία ανά-
μεσα σε 23 υποψηφιότητες, στα τρίτα βραβεία
«BeerBartender» του 2016.
Ζυθοποιία Χίου
Το 2012 ξεκίνησε η παραγωγή και η εμφιάλωση της
Φρέσκιας Μπύρας Χίου, με ετικέτα Chios Beer, η οποία