40
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του παγωτού
ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΟΛΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
E-MAIL/WEB
ALFA ΠΑΓΩΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2310 914473
FRONERI HELLAS ICE CREAM S.A.
ΤΑΥΡΟΣ
210 3360100
FROSTY
ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
210 5138823
GELATO MIO
ΑΜΥΝΤΑΙΟ
23860 23483
GENERAL MILLS HELLAS (PILLSBURY) ΚΗΦΙΣΙΑ
210 8198000
KAYAK ICE CREAM
ΚΟΡΩΠΙ
210 6628464
LA MOLE - ΑΦΟΙ MURE OE
ΠΕΥΚΗ
210 8062594
MARS HELLAS A.Ε.
ΠΑΙΑΝΙΑ
210 8196200
NESTLE ΕΛΛΑΣ ΠΑΓΩΤΑ AE
ΤΑΥΡΟΣ
210 3360100
SOLO GELATO
ΧΑΛΑΝΔΡΙ
210 6813622
TORRE ABEE
ΚΙΛΚΙΣ
23410 64246
VERO GELATO ITALIANO
ΑΘΗΝΑ
210 9530225
ΔΩΔΩΝΗ ΠΑΓΩΤΑ ΑΒΕΕ
ΠΑΛΛΗΝΗ
210 6665101
ΕΛΑΪΣ UNILEVER
ΚΗΦΙΣΙΑ
210 6304500
ΕΣΚΙΜΩ ΑΕΒΕ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
210 5575758
ΜΗΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι & ΣΙΑ ΕΠΕ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
210 4123638
ΦΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ALMA ΠΑΓΩΤΑ ΠΙΚΕΡΜΙ
210 6039376
οχή της Αθήνας. Η εταιρεία μετατρέπεται σε ανώνυμη
εταιρεία και εξασφαλίζοντας την απαραίτητη τεχνο-
γνωσία (από τη Δανία) και τον απαιτούμενο εξοπλισμό,
παράγει τα πρώτα παγωτά Δέλτα. Το 1979 η ΔΕΛΤΑ απο-
κτά ισχυρή θέση στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος
στην Ελλάδα, ενώ το 1980 γίνεται ο ηγέτης στην αγορά
του παγωτού.
Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία μπαίνει στο χρηματι-
στήριο, ενώ το 1991 επεκτείνεται στα Βαλκάνια, κυρίως
με το παγωτό. Μεταξύ του 1996 και του 2000 γίνεται
ανακαίνιση και επέκταση του εργοστασίου παγωτού.
Το 2006 γίνεται η πώληση του 96,53 % της συνολικής
συμμετοχής της ΔΕΛΤΑ Παγωτά στη Nestlé.
«Παγωτό» & «παγωμένο γλύκισμα»
Το παγωτό υποχρεούται να γίνεται από γάλα φρέσκο ή
σκόνη και όλα τα λιπαρά που εμπεριέχονται σε αυτό να
προέρχονται από το γάλα. Αντιθέτως, στο παγωμένο
γλύκισμα γίνεται αντικατάσταση των λιπαρών του γάλα-
κτος με άλλα φυτικά έλαια, όπως είναι το φοινικέλαιο ή
το λίπος ινδικής καρύδας (στη διατροφική ετικέτα τα
ονομάζουν φυτικά λιπαρά γενικώς). Ο νόμος αναγράφει
τα εξής:
«Διευρύνεται ο ορισμός του παγωτού και πλέον μπο-
ρούν να επισημαίνονται ως παγωτά και προϊόντα που
για την παρασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλά
συστατικά (φυτικά λιπαρά) πλέον αυτών του γάλακτος.
Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν έως τώρα ως παγωμένα
γλυκίσματα. Η ισχύς της απόφασης 369/2011 αρχίζει από
τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,
δηλαδή από τις 27/4/2012, προβλέποντας μεταβατική
περίοδο 12 μηνών για την προσαρμογή της αγοράς στις
απαιτήσεις που εισάγονται με την ανωτέρω απόφαση».
Περίεργες γεύσεις
Μπορεί οι Έλληνες καταναλωτές να θέλουν καινοτόμα
προϊόντα, ωστόσο δεν παύουν να είναι παραδοσιακοί,
όταν οι γεύσεις περιπλέκονται πολύ. Τουλάχιστον αυτό
αφορά την ευρεία κατανάλωση και όχι μεμονωμένες
αγορές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το εξωτερικό, που
υπάρχει η τάση οι παρασκευαστές παγωτού να πειρα-
ματίζονται για τη δημιουργία προκλητικών γεύσεων,
χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ακόμη και αλμυρά ή
πικάντικα υλικά. Στην Ελλάδα, λοιπόν, μπορεί να δέχτη-
καν τη μείξη του παγωτού με frozen yogurt, ωστόσο, τα
πρωτεία φαίνεται ότι έχουν οι κλασικές γεύσεις, όπως η
σοκολάτα, η βανίλια και η φράουλα.
Εάν στο μέλλον, μέσω διαφημιστικών καμπανιών, οι
εταιρείες πείσουν τους καταναλωτές να δοκιμάσουν τις
πιο περίεργες γεύσεις, ίσως αργά και σταθερά να εξοι-
κειωθούν με αυτές. Προς το παρόν, οι πωλήσεις της
βανίλιας και της σοκολάτας είναι πρώτες.
Μ
ΠΑΓΩΤΑ
Αφιέρωμα