69
παγωτο
Αφιέρωμα
Τ
ο παγωτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την
παιδική μας ηλικία, αφού αποτελούσε μία από τις
μεγαλύτερες απολαύσεις μας ως παιδιά και όλοι
περιμέναμε πώς και πώς τη στιγμή που θα φτιάξει ο
καιρός και θα πάρουμε την άδεια των γονιών μας για το
πρώτο παγωτό της χρονιάς. Πόσοι από εσάς, για παρά-
δειγμα, δεν συνδυάζατε την παρέλαση της 25ης
Μαρτίου με την πρώτη ευκαιρία για να ζητήσετε τον
παγωμένο «πειρασμό»;
Σχεδόν όλοι δε, έχουμε μία φωτογραφία ως παιδιά, που
είτε τρώμε παγωτό είτε είμαστε…πασαλειμμένοι με
αυτό, ενώ και οι σχετικές αναμνήσεις μας, είναι από τις
πιο δυνατές. Οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμάστε τον
ενθουσιασμό που προκαλούσε η φωνή του παγωτατζή
της περιοχής, όταν περνούσε έξω από το σπίτι σας και οι
νεότεροι την τρεχάλα στο περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο
της γειτονιάς και την έκσταση που νιώθατε πάνω από το
ψυγείο, προσπαθώντας να διαλέξετε τον πύραυλο, το
ξυλάκι ή το κυπελλάκι της αρεσκείας σας.
Το παγωτό όμως, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα
προϊόν μόνο για παιδιά, παρά τη συχνή στόχευση των
εταιρειών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Έρευνες έχουν
αποδείξει μάλιστα ότι το παγωτό αποτελεί αγαπημένο
επιδόρπιο και των ενηλίκων άνω των 35 ετών, σε ένα
μεγάλο ποσοστό της τάξης του 40%.
Το δυνατό «χαρτί» του καλοκαιριού
Ειδικά στην Ελλάδα, που το καλοκαίρι διαρκεί σχεδόν
6 μήνες και οι θερμοκρασίες ξεπερνούν
ακόμη και τους 40 βαθμούς, η κατανά-
λωση παγωτού είναι ιδιαίτερα υψηλή,
κατατάσσοντας τη χώρα μας στην
πρώτη 10άδα της Ευρώπης. Πιο
συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν
κατανάλωση παγωτού στην Ελλάδα
ξεπερνούσε τα 8,5 λίτρα σε παλαιό-
τερη μελέτη του ICAP Group και παρά
την προφανή μείωση μετά την κρίση,
συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά πάνω
από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.
Γι’ αυτό και συνεχίζει να αποτελεί ένα από
τα πλέον δυνατά «χαρτιά» του καλοκαι-
ριού και για εσάς και για τα καταστήματά
σας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι
σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen για το
πρώτο 8μηνο του 2017, το παγωτό ήταν ένα
από τα λίγα προϊόντα που κατέγραψαν αύξηση
πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ της χώρας και
μάλιστα της τάξης του 5,7%.
Ακόμη και μετά την αύξηση του ΦΠΑ, το παγωτό
παραμένει ένα προϊόν με σημαντικό περιθώριο
κέρδους, ενώ μπορεί να αποτελέσει και πόλο
έλξης για καταναλωτές ειδικά τώρα το καλο-
καίρι. Φροντίστε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε τη
δυναμική του με κάθε τρόπο. Ένα δεύτερο
ψυγείο, νέα προϊόντα και γεύσεις, περισ-
σότερες επιλογές σε οικογενειακές
συσκευασίες ή ακόμα και η πώληση
χύμα παγωτού –εφόσον υπάρχει τέτοια
δυνατότητα– είναι επιλογές που μπο-
ρούν να αποδώσουν καρπούς για την
επιχείρησή σας.
Οι νέες τάσεις στα παγωτά
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να
παρατηρούνται και νέες τάσεις στην αγορά
παγωτού, όπως η στροφή σε επιλογές ισορ-
ροπημένης διατροφής, η αναζήτηση νέων
σύγχρονων γεύσεων, αλλά και η αύξηση της
κατανάλωσης οικονομικού παγωτού, όπως τα
οικογενειακά και οι μεγάλες συσκευασίες.
Στις καινούργιες τάσεις περιλαμβάνονται τα
παγωτά χωρίς γλουτένη (gluten free) που λάνσαρε
με σχετική πιστοποίηση η εταιρεία Kayak, τα
παγωτά με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, όπως
τα Super Spoon με υπερτροφές της Κρι Κρι, αλλά
και τα παγωτά από γάλα κατσίκας, βουβάλου, ακόμη
και γαϊδούρας, που κάνουν δειλά-δειλά τα πρώτα
τους βήματα στην αγορά.
Το παγωτό κερδίζει
τη «μάχη» των θερμίδων
Ένα από τα μεγάλα ατού του παγωτού είναι
και το γεγονός ότι διαθέτει σημαντική δια-
τροφική αξία, αφού περιέχει σε ισόρροπη
σχέση πρωτεΐνες (µε υψηλή βιολογική
αξία 95%), λίπη (0-13γρ./100γρ.), υδατάν-
θρακες (20-25γρ./100γρ.), άλατα, ασβέστιο
(σε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα), φώσφορο και
βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β12.
Αποτελεί μάλιστα και ένα από τα επιδόρπια με τις
λιγότερες σχετικά θερμίδες, αφού ένα κυπελ-
λάκι με γεύση σοκολάτα περιέχει γύρω στις
290 και ένα με γεύση φράουλα κάτω από
250 θερμίδες. Την ίδια ώρα, ένα κομμάτι
εκμέκ κανταϊφι έχει περίπου 450 θερμί-
δες, μία πάστα σοκολατίνα 560 θερμίδες
και 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος
600 θερμίδες.
Το παγωτό καλύπτει το 5 με 10% των ημερή-
σιων αναγκών σε πρωτεΐνες, το 8 με 10% των
αναγκών σε υδατάνθρακες, το 10 με 15% των αναγκών
σε λίπη, το 15 με 20% των αναγκών σε βιταμίνη Α, το
20% των αναγκών σε βιταμίνη Β12 και το 40% των ανα-
γκών σε ασβέστιο και φώσφορο.