52
σαρακοστη
Αφιέρωμα
Οδηγίες για τα προϊόντα της Σαρακοστής
Επειδή κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλάζουμε τον
τρόπο διατροφής μας, αλλά και εξαιτίας της ιδιαιτερότη-
τας κάποιων εκ των σαρακοστιανών προϊόντων, καλό
θα είναι να λαμβάνουμε υπόψη κάποιες σχετικές
λεπτομέρειες.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το Κέντρο Προστασίας Κατα-
ναλωτών (ΚΕΠΚΑ) εξέδωσε τον προηγούμενο μήνα
έναν οδηγό, που ενημερώνει τους καταναλωτές για το
τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και για τα τρόφιμα
που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή.
Η λαγάνα.
Η παραδοσιακή λαγάνα δεν διαφέρει σε
τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά.
Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι με το κοινό ψωμί
και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του
κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο
βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή.
Η ταραμοσαλάτα.
Είτε αγοράζεται έτοιμη, είτε παρα-
σκευάζεται στο σπίτι, καλό είναι να έχει λευκό έως
καστανό ανοιχτό χρώμα, γιατί έτσι αποφεύ-
γουμε τις χρωστικές ουσίες. Επίσης,
πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σε
όλη την ποσότητά της. Η οσμή και η
γεύση της πρέπει να είναι ευχά-
ριστη.
Τα θαλασσινά.
Πρέπει να γνω-
ρίζουμε ότι, είτε πωλούνται
χύμα, είτε συσκευασμένα,
πρέπει να δίνονται υπο-
χρεωτικές πληροφορίες,
μέσω της επισήμανσής (ετικέτας) τους. Σε αυτά που
πουλιούνται χύμα η επισήμανση (ετικέτα) πρέπει να
περιλαμβάνει:
1. την εμπορική ονομασία πώλησης π.χ. γάβρος, σου-
πιά, κ.ά.,
2. την προέλευση,
3. τη μέθοδο παραγωγής, π.χ. «αλιεύτηκε στη
θάλασσα...» ή «αλιεύτηκε σε γλυκά νερά...» ή «εκτρο-
φής ή υδατοκαλλιέργειας…»,
4. την τιμή πώλησης ανά κιλό βάρους.
Εφόσον είναι συσκευασμένα, η επισήμανση (ετικέτα)
πρέπει να περιλαμβάνει:
1. την εμπορική ονομασία πώλησης,
2. το καθαρό βάρος,
3. τη χρονολογία ανάλωσης,
4. αν έχει επεξεργαστεί, τυχόν άλλα συστατικά που
περιέχει και αν είναι αλλεργιογόνα,
5. τις ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης,
6. το όνομα, την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση
του εργαστηρίου επεξεργασίας, με υγειονομικό
σήμα, δηλαδή τη σφραγίδα της επιχείρη-
σης, η οποία είναι μικρή και
ελλειψοειδής, όπου αναφέρεται ο Κωδι-
κός Αριθμός της επιχείρησης, π.χ. EL
30.A.60. EU,
7. τη μέθοδο παραγωγής, π.χ.
«αλιεύτηκε στη θάλασσα...» ή
«αλιεύτηκε σε γλυκά νερά...» ή
«εκτροφής ή υδατοκαλλιέργειας...»