51
σαρακοστη
Αφιέρωμα
Σ
ύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες τις Κάπα
Research και της About People για την «Athens
Voice», η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει
απαρνηθεί ούτε το έθιμο της νηστείας, απέχοντας από το
κρέας και τα αρτύσιμα προϊόντα, είτε τη Μεγάλη Εβδο-
μάδα, είτε ακόμη και ολόκληρη τη Σαρακοστή. Οι λόγοι
δεν είναι πάντα θρησκευτικοί, αφού πέραν όσων
πιστεύουν στον χριστιανισμό και είναι ακόλουθοι της
εκκλησίας μας, στη νηστεία φαίνεται ότι παίρνουν
μέρος και αρκετοί ακόμη Έλληνες. Κι αυτό γιατί η
νηστεία της Σαρακοστής μοιάζει μία αρκετά καλή ευκαι-
ρία αποτοξίνωσης από τη συνήθη και συχνά όχι
ιδιαιτέρως υγιεινή, διατροφή μας.
Η στόχευση στο μίνι μάρκετ
Με βάση τα στοιχεία λοιπόν, πάνω από το 60% των
Ελλήνων νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης
Εβδομάδας και πάνω από το 15% σε όλη τη διάρκεια της
Σαρακοστής. Ως εκ τούτου, οι περίπου 50 ημέρες μετά
την Καθαρά Δευτέρα και ειδικά οι τελευταίες πριν από
το Πάσχα, δημιουργούν ουσιαστικά και μία ειδική
ομάδα καταναλωτών και για τα καταστήματα της μικρής
λιανικής. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες, διατηρούν
όλο τον χρόνο κάποια βασικά νηστίσιμα προϊόντα, με
τον χαλβά να αποτελεί το σημαντικότερο εξ αυτών και
εκείνο που «φεύγει» περισσότερο. Αρκετά μίνι μάρκετ
και παντοπωλεία που επισκεφτήκαμε το τελευταίο διά-
στημα, όμως, φαίνεται να στοχεύουν λίγο παραπάνω σε
αυτή την καταναλωτική τάση, είτε φέρνοντας στο κατά-
στημά τους κάποια επιπλέον προϊόντα την περίοδο της
Σαρακοστής, είτε αναδεικνύοντας περισσότερο τα ήδη
υπάρχοντα αυτές τις ημέρες. Και ίσως είναι καλή ιδέα η
προώθηση νηστίσιμων προϊόντων εν μέσω νηστείας,
είτε για ένα έξτρα έσοδο, είτε ακόμη και για τη μεγαλύ-
τερη ικανοποίηση των πελατών.
Οι παραδοσιακοί χαλβάδες και τα χαλβαδάκια, κάποια
νηστίσιμα γλυκά και φυσικά όλα τα «καλούδια» της
νηστείας, όπως τα βαζάκια με τουρσί, οι κονσέρβες με
φασόλια και ντολμαδάκια, τα ξεχωριστά αρτοσκευά-
σματα όπως τα κριτσίνια και τα παξιμαδάκια και φυσικά,
οι θαλασσινές λιχουδιές με τα καλαμαράκια και τα χτα-
ποδάκια, είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσουν το μάτι
όσων νηστεύουν, αν τα αξιοποιήθούν μέσα στο κατά-
στημά.
Η διατροφή της Σαρακοστής
Η νηστεία της λεγόμενης και Μεγάλης Σαρακοστής
ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το
Μεγάλο Σάββατο. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες
νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καθιερώθηκε
τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες
(δηλαδή περίπου 40 ημέρες), αλλά αργότερα προστέ-
θηκε και η έβδομη εβδομάδα, αυξάνοντας τις ημέρες
της νηστείας σε σχεδόν 50. Ο συμβολισμός της έχει να
κάνει με τα πάθη του Χριστού και ουσιαστικά αποτελεί
την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστα-
σης του Χριστού.
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της Νηστείας:
• Δεν επιτρέπονται όλο αυτό το διάστημα, το κρέας, το
ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λάδι και το
κρασί.
• Τα Σάββατα και τις Κυριακές, επιτρέπονται κατ’ εξαί-
ρεση το λάδι και το κρασί.
• Αντίστοιχα, την 25η Μαρτίου (Ημέρα του Ευαγγελι-
σμού) και την Κυριακή των Βαΐων (η τελευταία
Κυριακή πριν το Πάσχα), όσοι νηστεύουν, έχουν τη
δυνατότητα να φάνε ψάρι.
Προσοχή στις κονσέρβες
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στις κονσέρβες, που απο-
τελούν ένα από τα βασικά προϊόντα πώλησης στα μίνι μάρκετ και
στα παντοπωλεία, αυτές τις ημέρες. Στις κονσέρβες προσέχουμε τα
εξής:
• Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά
που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή.
• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και την ημε-
ρομηνία λήξης της συντήρησης.
• Ιδιαίτερη προσοχή! Οι κονσέρβες δεν πρέπει να είναι διογκωμέ-
νες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες, αλλά και να μην
παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα ή να έχουν
δυσάρεστη οσμή και γεύση, όταν τις ανοίγουμε.
• Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.
• Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την Καθαρά Δευ-
τέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη.