39
Σ
ε πολλές χώρες του εξωτερικού, το πρωινό
αποτελεί βασικό γεύμα της διατροφής των
πολιτών, είτε περιλαμβάνει αλμυρά είτε
γλυκά προϊόντα. Στις ΗΠΑ, τα αυγά και το
μπέικον είναι συνυφασμένα με το πρώτο γεύμα της
ημέρας, ενώ στη Γαλλία το κρουασάν και τα γύρω από
αυτό προϊόντα, έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση και
στο σπίτι.
Στην Ελλάδα, όμως, το πρωινό φαίνεται να μην έχει
καταφέρει να γίνει συνήθεια, για την πλειοψηφία των
πολιτών, παρά και τις συμβουλές των γιατρών για τη
σημαντικότητά του ως γεύμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι
σύμφωνα με σχετική έρευνα της μη κερδοσκοπικής
εταιρείας ΑΚΟΣ, μόνο 4 στους 10 Έλληνες λαμβάνουν
κανονικό πρωινό και το 50% παραλείπει τελείως το
πρώτο γεύμα της ημέρας.
Κάπως έτσι εξηγείται και η μεγάλη ανάπτυξη προϊό-
ντων που μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα
του πρωινού και τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κατα-
ναλωθούν στον δρόμο, γρήγορα και εύκολα. Σε αυτήν
την κατηγορία, έχουν αρχίσει να κερδίζουν διαρκώς
έδαφος, οι μπάρες δημητριακών, καθώς «συμφωνούν»
με όλες τις νέες τάσεις των καταναλωτών. Από τη μία,
συμβαδίζουν με τη λογική της «εν κινήσει» κατανάλω-
σης, στον δρόμο, στη δουλειά και γενικά εκτός σπιτιού.
Και από την άλλη, μπορούν να υποστηρίξουν και την
ανάγκη για μια πιο υγιεινή διατροφή, καθώς αρκετά
από τα προϊόντα του συγκεκριμένου τομέα, είναι πλού-
σια σε θρεπτικές ουσίες και ιδανικά για την ενίσχυση
του οργανισμού μέσα στην ημέρα.
Άνοδος 12% στις πωλήσεις του 2017
Η καθιέρωση των δημητριακών και κατ’ επέκταση της
μπάρας δημητριακών μεταξύ των βασικών προϊόντων
κατανάλωσης στο πρωινό –και όχι μόνο– επιβεβαιώ-
νεται και από τους αριθμούς, με τα στοιχεία να δείχνουν
διψήφια αύξηση πωλήσεων και το 2017. Συγκεκριμένα,
σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς IRI, τα τελευ-
ταία στοιχεία για το κλείσιμο του 2017 δείχνουν πως η
κατηγορία των δημητριακών κατέγραψε άνοδο της
τάξης του 9,6% σε όγκο πωλήσεων, σε σχέση με έναν
χρόνο νωρίτερα, αυξάνοντας και την αξία της κατά 4,4%.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν, όμως, η ανάπτυξη της υποκα-
τηγορίας μπάρας δημητριακών, αφού ο όγκος των
πωλήσεών αυξήθηκε κατά 11,9% και η αξία κατά 9,4%.
Όσον αφορά δε, τα επιμέρους στοιχεία της κατηγορίας,
ξεχωρίζει η άνοδος στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
(private label), καθώς είναι υπερδιπλάσια του συνόλου.
Πιο συγκεκριμένα, οι μπάρες δημητριακών με ιδιωτική
ετικέτα φαίνεται να σημειώνουν αύξηση της τάξης του
28,3% στις πωλήσεις του 2017 και έναντι της προηγού-
μενης χρονιάς, με την αξία τους να ενισχύεται
αντίστοιχα, κατά 20.4%.
Πάνω από τη… μπάρα τα μίνι μάρκετ
Όπως σημειώθηκε νωρίτερα, ένα από τα ιδιαίτερα
χαρακτηριστικά της μπάρας δημητριακών είναι ότι μπο-
ρεί να αποτελέσει ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ και να
καταναλωθεί γρήγορα. Αυτό δείχνει να εξυπηρετεί
περισσότερο τα καταστήματα ψιλικών και τα περίπτερα.
Το γεγονός επιβεβαιώνεται εν μέρει και από τα στοιχεία
έρευνας της IRI, τα οποία δείχνουν ότι όσο μικρότερο
είναι το κατάστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση
στις πωλήσεις των σχετικών προϊόντων. Πιο συγκεκρι-
μένα, την ώρα που στα σουπερ μάρκετ υπήρξε πτώση
της τάξης του 27,3% στον όγκο πωλήσεων στις μπάρες
δημητριακών, στα καταστήματα 1.000- 2.500 τ.μ. σημει-
ώθηκε αύξηση ύψους 2,6%. Πολύ μεγαλύτερος ήταν
αντίστοιχα, ο ρυθμός ανάπτυξης του προϊόντος στα
μικρότερα καταστήματα μεγέθους από 400 έως 1.000
τ.μ., όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε όγκο, κατά 6,5%.
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Αφιέρωμα