Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 15 - page 40

40
Το υγιεινό σνακ
Οι μπάρες δημητριακών έχουν καθιερωθεί στην
αγορά, ως ένα από τα πλέον υγιεινά σνακ και συχνά
συγχέονται με ειδικές διατροφές και δίαιτες. Στην πραγ-
ματικότητα, όμως, αυτό ισχύει μόνο για συγκεκριμένα
προϊόντα της κατηγορίας, καθώς δεν λείπουν και αυτά
που θυμίζουν περισσότερο γλυκό. Μπορεί δηλαδή να
έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και
να οφείλουν τη γλυκύτητα τους στο σιρόπι καλαμποκιού
υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που ανήκει στις
ανθυγιεινές τροφές. Μια μπάρα δημητριακών λοιπόν,
για να χαρακτηριστεί «υγιεινή» θα πρέπει να είναι
χαμηλή σε σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες (> 4 γρ. /
100 γρ. μπάρας από σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης),
χαμηλή σε λίπος (< 3 γρ. κορεσμένα λιπαρά / 20 γρ.
μπάρας) και χαμηλή σε αλάτι. Οι σύνθετοι υδατάνθρα-
κες και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην μπάρα
βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας
και σε μεγαλύτερο κορεσμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα
χρήσιμο για τον σύγχρονο, γρήγορο και απαιτητικό
τρόπο ζωής.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό επομένως, όταν επιλέγετε
μία μπάρα δημητριακών, να διαβάζετε καλά την ετικέτα
του προϊόντος και αν επιθυμείτε ένα υγιεινό σνακ, να
προτιμάται τα εξής:
Με βάση τη βρώμη.
Οι μπάρες δημητριακών με βάση
τη βρώμη ή άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, θεω-
ρούνται πιο υγιεινές και με λιγότερες θερμίδες.
Με ξηρούς καρπούς.
Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία
άριστη διατροφική επιλογή διότι είναι γεμάτοι βιταμί-
νες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και καλά λιπαρά που
συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
Με αποξηραμένα φρούτα.
Πέραν των βιταμινών και
των προστατευτικών αντιοξειδωτικών συστατικών, τα
αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και μία ομάδα
ουσιών που ονομάζονται φυτικές ίνες και οι οποίες
έχουν μελετηθεί για τη συμβολή τους στον έλεγχο της
χοληστερίνης, του σακχάρου και της καλή λειτουργίας
του εντέρου.
Μπάρες πρωτεΐνης και αθλητές
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στις μπάρες πρωτεΐ-
νης, οι οποίες πωλούνται και σε φαρμακεία, καθώς
απευθύνονται σε μια μεγάλη πλέον, ομάδα καταναλω-
τών, τους αθλητές και όσους γυμνάζονται συστηματικά.
Οι πρωτεΐνες είναι ουσιαστικά τα δομικά στοιχεία των
μυών και θεωρούνται απαραίτητες σε μεγάλες μάλιστα
ποσότητες, σε όσους επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή
μάζα του σώματός τους. Οι μπάρες πρωτεΐνης, αποτε-
λούν ένα προϊόν με μεγάλη ανάπτυξη και στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενικότερη αγορά των ειδών
διατροφής για αθλητές έχει αυξηθεί από το 2011 κατά
περίπου 160%, με τις ίδιες τις μπάρες πρωτεΐνης να
σημειώνουν αύξηση πωλήσεων ύψους 63%, μόνο κατά
τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με μελέτη του
Euromonitor. Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της
Mintel, λανσαρίστηκαν 40% περισσότερα προϊόντα υψη-
λής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στην ελληνική αγορά.
«Πλούσια» η γκάμα της αγοράς
Με τις μπάρες δημητριακών να παρουσιάζουν μεγάλη
ανάπτυξη και στην Ελλάδα, έχει ενταθεί τα τελευταία
χρόνια και η «μάχη» της αγοράς, με πολλές εταιρείες να
έχουν εισέλθει και στον συγκεκριμένο τομέα παραγω-
γής. Ως εκ τούτου, η γκάμα της εγχώριας αγοράς
εμπλουτίζεται διαρκώς και πλέον υπάρχουν πολλά δια-
φορετικά προϊόντα και πλήθος επιλογών για κάθε
γούστο. Με ή χωρίς ζάχαρη, με φρούτα, με ξηρούς καρ-
πούς, με σοκολάτα, για χορτοφάγους, χωρίς γλουτένη
και πολλά άλλα. Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά
κάποια από αυτά, εστιάζοντας και σε νέα ή/και λιγότερο
γνωστά προϊόντα.
Ξέρετε ότι...
…η πρώτη μπάρα δημητριακών ήταν ελληνική!
Κι όμως, ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε
μπάρα δημητριακών, το γνωστό σε όλους μας,
παστέλι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελλη-
νικό γλυκό που παρασκευάζεται από σουσάμι και
μέλι, βασικά συστατικά της διατροφής των
αρχαίων Ελλήνων. Το παστέλι αναφέρεται ακόμη
και από τον Όμηρο στην Ιλιάδα με την ονομασία
«ίντριον», ενώ σημειώνεται ότι το έτρωγαν οι
Έλληνες για να μπορούν να έχουν αντοχή στις
κακουχίες του πολέμου. Η κοινή ονομασία του
παστελιού στα αρχαία χρόνια πάντως, ήταν
«σησαμίς».
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Αφιέρωμα
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...84
Powered by FlippingBook