67
μικροί παραγωγοί
ναλωτής θα δώσει κάτι παραπάνω για το
καλύτερο
».
Η διαδικασία για το τελικό προϊόν
από την αρχή…
Το χειμώνα είναι η περίοδος που γίνεται η
περιποίηση των δέντρων, όπως το κλά-
δεμα και επεξεργασία στο έδαφος, για να
διαπιστωθεί εάν χρειάζεται κάποια στοι-
χεία. Την άνοιξη γίνεται η γονιμοποίηση
και τέλος καλοκαιριού γίνεται η συγκο-
μιδή. Συλλέγεται ο καρπός και ακολουθεί
η φάση της αποφλοίωσης, όπου αποφλοι-
ώνεται και πλένεται το προϊόν. Στην πορεία
γίνεται η αποξήρανση του προϊόντος και
μετά η τυποποίηση και η αποθήκευση.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τυπο-
ποίηση που γίνεται είναι χειροποίητη, τα
προϊόντα κοσκινίζονται ανά τρία κιλά για
να φεύγουν τα κατάλοιπα.
«
Για να καταλάβετε, αυτό που βλέπετε σε
κάποιες συσκευασίες να υπάρχουν δύο
δάχτυλα αλάτι, στα δικά μου προϊόντα δεν
υπάρχει. Αυτό είναι κακό και για την ποιότητα,
γιατί συσσωρεύει την υγρασία
» εξηγεί ο κ.
Καμάρας. Έπειτα γίνεται η διαλογή των
καρπών για να είναι πάντα ένα μέγεθος,
ώστε να βγαίνει σωστά η τυποποίηση.
Η ποιότητα
Ουσιαστικά, από τη στιγμή που ψήνεται ο
καρπός αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για
την κατανάλωσή του. «
Έναν άψητο ξηρό
καρπό μπορείς να τον συσκευάσεις σήμερα
και να τον διαθέσεις και για έναν χρόνο θα
είναι αυτή η ποιότητά του, δεν αλλοιώνεται
εύκολα. Ο ψημένος ξηρός καρπός από τη
στιγμή που θα ψηθεί αρχίζει να αλλοιώνεται.
Χάνει κάποια συστατικά που τον κρατάνε πιο
δυνατό. Κατά συνέπεια, εάν δημιουργήσεις
πάρα πολύ μεγάλο στοκ από ψημένους
ξηρούς καρπούς, υπάρχει η περίπτωση να
φτάσουν στον καταναλωτή 3 μήνες αφότου
έχουν ψηθεί. Τότε, όσο καλός και να είναι ο
ξηρός καρπός, δεν θα έχει την αρχική καλή
γεύση, θα είναι αυτό που λέμε σαν μπαγιάτι-
κος. Το φυσικό του λάδι είναι αυτό που θα τον
φέρει σε αυτή την κατάσταση
» επισημαίνει ο
κ. Καμάρας και συνεχίζει λέγοντας ότι «
για
να κρατήσουμε ένα προϊόν σε καλή ποιότητα
έχουμε όλοι ευθύνη. Από τον παραγωγό που
Το μίνι μάρκετ πρέπει να διαφοροποιηθεί και να
προσφέρει κάτι καλύτερο από το σουπερμάρκετ. Το να
έχεις ακριβώς τα ίδια πράγματα με το σουπερμάρκετ
μοιραία δεν θα σου αφήσει πολλά περιθώρια κέρδους.
Θα έρχεται μόνο ο καταναλωτής που θα ξεμένει, όχι
αυτός που τον κέρδισε κάποιο προϊόν.
”
“