12
ειδήσεις
Σύσκεψη στον ΕΦΕΤ
για το ελαιόλαδο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΦΕΤ με τη
Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς & Ελαιο-
λάδου (ΕΔΟΕΕ), με σκοπό το συντονισμό των
δράσεων και στόχο την ενίσχυση του τομέα
του ελαιολάδου, καθώς και την προστασία των
συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών,
διενεργήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΦΕΤ
στην Αθήνα, με αντικείμενο: «Γενικότερα θέματα
που αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου». Στη
συνάντηση, πέραν του ΕΦΕΤ και της ΕΔΟΕΕ,
συμμετείχαν στελέχη των αρμόδιων Γενικών
Διευθύνσεων Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής και
Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως και
εκπρόσωποι του Γενικού Χημείου του Κράτους,
του Τμήματος Χημικών Αναλύσεων & Οργανο-
ληπτικών Δοκιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης &
Ανταγωνιστικότητας, του Ελληνικού Γεωργικού
Οργανισμού, ΔΗΜΗΤΡΑ, και της αστικής μη κερ-
δοσκοπικής εταιρείας, Ελαιοκομικά Προϊόντα
Πιστοποιημένης Ποιότητας»(Ελ3Π).
Ειδικότερα, συζητήθηκαν και κατατέθηκαν προ-
τάσεις για τα επιμέρους θέματα στο χώρο του
ελαιολάδου που αφορούσαν:
• τους Επισήμους Ελέγχους Ασφάλειας & Ποι-
ότητας
• τους Ισχυρισμούς Διατροφής και Υγείας
• τις υπό εξέλιξη νομοθετικές παρεμβάσεις σε
εθνικό και ενωσιακό επίπεδο
• τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα της τρέχου-
σας ελαιοκομικής περιόδου
• φαινόμενα νοθείας που παρατηρούνται
ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη διακίνηση
ελαιολάδου
• γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα που
σχετίζονται με την παραγωγή και διακίνηση
ελαιολάδου
Ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνει ότι, στο πλαίσιο των αρμο-
διοτήτων του, θα συνεχίσει την ανάληψη των
όποιων πρωτοβουλιών και δράσεων απαιτού-
νται, σε συνεργασία τόσο με κρατικούς φορείς
όσο και με επαγγελματικούς συνδέσμους, ώστε
το ελαιόλαδο, ως ένα από τα κύρια εθνικά προ-
ϊόντα της χώρας μας, να καταλάβει τη θέση που
του αξίζει, προς όφελος του Έλληνα παραγωγού,
της βιομηχανίας τροφίμων, των καταναλωτών
και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Οινόραμα 2017 και
Athens Wine Week
Πλήθος κόσμου συγκέντρωσε
και το φετινό Οινόραμα, που
πραγματοποιήθηκε το τριή-
μερο 11 με 13 Μαρτίου στο
Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
Οινοπαραγωγοί από κάθε
γωνιά της χώρας έδωσαν το
«παρών» και δειγμάτισαν
καθιερωμένα και νέα κρασιά,
καθώς και αυτά της εσοδείας
2016 (που στην Ελλάδα θεω-
ρείται εξαιρετική), σε
επαγγελματίες και καταναλω-
τές που έρρευσαν στο Ζάππειο Μέγαρο. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της
έκθεσης βρίσκονταν μερικές από τις καλύτερες και πιο ακριβές φιάλες του
ελληνικού αμπελώνα, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ετικέτες
από άλλες χώρες.
Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγω-
νισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά,
το Οινόραμα επανέλαβε το εγχείρημα των «Οινικών Αποκαλύψεων», που
μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου αφιερωμένη σε
πολύ μικρά και άγνωστα οινοποιεία, σε κρασιά από αφανείς ποικιλίες
αμπέλου και σε κρασιά ελάχιστης παρέμβασης (φυσικά κρασιά, βιοδυνα-
μικής καλλιέργειας, ζυμωμένα σε αμφορείς, ζυμωμένα με άγριες ζύμες,
παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας κ.ά.). Στις καινοτομίες αυτές πρέπει να
προστεθεί και η εδραιωμένη πλέον «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινορά-
ματος, με θέμα «Discover Greek Wines», όπου παρουσιάστηκαν τα πιο
αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυ-
πηρέτησης («self-pour»). Το Οινόραμα συνοδεύτηκε από την εβδομάδα
κρασιού «Athens Wine Week», όπου οργανώθηκαν ειδικές εκδηλώσεις
για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.), σε διά-
φορα σημεία της πόλης.