Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 42

ρεπορτάζ 38 Ενώ πολλά παντοπωλεία εμπορεύονται τα παρασκευα- σμένα προϊόντα τους ως συμπληρώματα γευμάτων, η ανάγκη που έχει εμφανιστεί στην αγορά είναι για πλήρη γεύματα, έτοιμα για κατανάλωση, τα οποία οι καταναλω- τές δείχνουν διατεθειμένοι να αγοράσουν από τα καταστήματα της μικρής λιανικής χάριν ευκολίας. Η γενιά καθορίζει τις αγορές Δύο διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, όπως προ- κύπτει από τις αγορές τους στα παντοπωλεία. Από τη μία έχουμε τους λεγόμενους boomers, δηλαδή τους ηλικι- ωμένους αγοραστές, οι οποίοι και επικεντρώνονται περισσότερο στα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουν και ενισχύουν κατηγορίες όπως τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλάτι ή εκείνα που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, με ένδειξη «χαμηλή χοληστερόλη» και «υγιή καρδιά». Από την άλλη, οι νεότεροι αγορα- στές, περίπου σε διπλάσιο ποσοστό, δείχνουν ενδιαφέρον για προϊόντα φυτικής προέλευσης, χωρίς αλλεργιογόνα. Επίσης, οι νεότεροι καταναλωτές της ομάδας των millennials αναζητούν εταιρείες με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Τα ενδιαφέροντα των διαφορετι- κών ηλικιακών ομάδων μπορούν να βοηθήσουν τη μικρή λιανική και τα διάφορα brands να ικανοποιήσουν στοχευμένα τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Ανάλογα δηλαδή με τους πελάτες στους οποίους απευ- θύνονται, μπορούν να διαμορφώσουν αντίστοιχα και τα προϊόντα τους, και κατ’ επέκταση τα ράφια τους, γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεότερες γενιές προτιμούν δια- φορετικά προϊόντα και έχουν άλλα κριτήρια σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα πρωτεΐνης Η παγκόσμια διατροφή έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με τις τάσεις να έρχονται και στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας σχετικά τις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και ως εκ τούτου τα ράφια των σούπερ και μίνι μάρκετ. Προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη είναι η νέα πραγματικότητα και στην ελληνική αγορά, ενώ η vegan τάση θεωρείται η πλέον ανερχόμενη για τα επόμενα χρόνια. Εξίσου σημαντική, όμως, φαίνεται ότι είναι και η ζήτηση για προϊόντα πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα πολλές μεγά- λες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να έχουν «στραφεί» προς τη συγκεκρι- μένη κατηγορία. Ανάμεσά τους, φυσικά, βρίσκονται οι παραδοσιακές «δυνάμεις» της αγοράς, που θεωρούνται μεγάλοι «παίκτες» γενικότερα στον κλάδο των τροφί- μων και των ποτών. H Δέλτα είναι μία από αυτές που έχουν επενδύσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα, τόσο με τα γιαούρτια vitaline όσο και μέσα από το διάσημο brand του Milko. Επίσης, η εταιρεία Βιολάντα, με την τεράστια ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων στα μπισκότα, έχει παρουσιάσει ολόκληρες σειρές βασισμένες στην πρωτεΐνη. Άνοιγμα στη νέα αγορά έκανε και η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος με τις Ζεμύθα Protein Bars, ενώ μία από τις πρώτες εταιρείες που πρόσθεσε προϊόντα πρωτεΐνης στο χαρτοφυλάκιό της ήταν η ιστορική σοκολατοποιία ΙΟΝ. Ακόμη, η Μεβγάλ και η Arla Foods είναι μεταξύ των «μεγάλων ονομάτων» που βρίσκει κανείς σήμερα να δραστηριοποιούνται στον τομέα των προϊόντων πρωτεΐνης. Εκτινάσσονται οι πωλήσεις στα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα Ευοίωνες είναι επίσης οι προβλέψεις για τα τυποποιη- μένα αρτοσκευάσματα. Σε αντίθεση με το ψωμί του φούρνου, τα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι αντέχουν περισσότερο και αποθηκεύονται εύκολα, αφού η συσκευασία τα προφυ- Τα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα αναμένεται να αυξήσουν τις πωλήσεις τους το 2023 και να φτάσουν τα 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2032. Η νέα γενιά καταναλωτών αγοράζει διαφορετικά προϊόντα με βάση τη διατροφή της.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=