Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 23

H γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτε- λίνη. Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν κακή πέψη ή αντίδραση υπερευαισθησίας στη γλουτένη. Τα συμπτώ- ματα αυτά είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα και πάντα πυροδοτούνται από τη γλου- τένη: Φούσκωμα, Κοιλιακός πόνος, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Εξάνθημα, Δύσπνοια, Κνησμός, Ζάλη, Πονοκέφαλος, Εφίδρωση, Λιποθυμία. Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανή- κουν άνθρωποι με κληρονομική προδιάθεση κι αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τις στα- τιστικές, πολλά περιστατικά δυσανεξίας σε γλουτένη είναι αδιάγνωστα, διότι τα κλασικά της συμπτώματα αποδίδονται συχνά σε άλλες κοινές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κι η δυσανεξία στη λακτόζη. Σε ορισμένους βαρέως πάσχοντες από δυσα- νεξία σε γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται με τη λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού, ποικίλλουσας βαρύτητας: απουσία ή βράχυνση λαχνών, αλλοίωση της δομής της λάχνης, αύξηση της συσσώρευσης λεμφοκυττάρων, παθολογική βιοψία, συμπτώματα δυσανεξίας, αυξη- μένη πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, καρκίνο, λεμφώματα. Στους ανθρώπους αυτούς, με ελαφρά ή βαριά δυσανε- ξία σε γλουτένη, απευθύνονται τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης. Ακόμη και μία πολύ μικρή ποσότητα γλουτέ- νης μπορεί να είναι τοξική για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη. Η απομάκρυνση της γλουτένης από τη διατροφή, συνεπάγεται τη βελτι- στοποίηση της πέψης τους και την ομαλοποίηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφών, τα οποία, όταν δεν έχει απομακρυνθεί η γλουτένη από τη διατροφή τους, απορροφώνται πλημμελώς ή καθό- λου. Τι πρέπει να ξέρουν όσοι πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, αναφορικά με τη διατροφή: Πρέπει να ξέρουν ότι πολλά υγιεινά φαγητά είναι χωρίς γλουτένη και μπορούν να τα καταναλώνουν ελεύθερα: • Φασόλια, σπόροι, ξηροί καρποί σε φυσική, ακατέργα- στη μορφή • Φρέσκα αυγά, • Φρέσκα κρέατα, ψάρια και πουλερικά ψητά ή βραστά, • Φρούτα και λαχανικά, • Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, • Εxtra παρθένο ελαιόλαδο • Φαγόπυρο, καλαμπόκι και καλαμποκάλευρο, λινάρι. • Άλευρα χωρίς γλουτένη είναι γενικώς τα άλευρα από ρύζι, σόγια, καλαμπόκι, πατάτα, φασόλια, κεχρί και κινόα. Τρόφιμα και ποτά που έχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται είναι η βύνη, το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, το σιμι- γδάλι, το πλιγούρι και τα προϊόντα τους. Τα τυποποιημένα προϊόντα πρέπει να είναι glutenfree. Τρόφιμα χωρίς γλουτένη Τι είναι η γλουτένη και σε ποιούς καταναλωτές απευθύνονται στα gluten free προϊόντα Άρθρο της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Αφιέρωμα 87 Info Point: Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά Website: www.iatreioamoschovaki.gr Τηλ.: 2106252770 Facebook: @DrAnastasiaMoschovaki

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=