Greek Vegan 7

67 παράδειγμα, το να πάρεις ένα τσίγκινο ποτήρι και να το βάψεις, να του κάνεις δύο τρύπες και έτσι να γίνει ένα μικρό όμορφο γλαστράκι, δεν είναι τίποτα. Τα πλαστικά μιας χρήσης που εύκολα μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει στο σπίτι, είναι οι πλαστικές σακούλες, καθώς και τα πλα- στικά καλαμάκια με μεταλλικά, γυάλινα ή από μπαμπού – ό,τι βολεύει τον καθένα. Και την οδοντόβουρτσα, επίσης, αφού οι ξύλινες μπαμπού είναι φθηνές και τις βρί- σκει κάποιος πλέον στα σούπερ μάρκετ. Όσον αφορά τα μπουκάλια για νερό και τα πλαστικά ποτήρια του καφέ, υπάρχουν φθηνές και ακριβές λύσεις. Ό,τι προτιμά ο καθένας επιλέγει. Να επισημάνω ότι τα γυάλινα βάζα έχουν άπειρες χρήσεις» . Η κομποστοποίηση είναι ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται περίπλοκο σε πολλούς, αλλά όπως μας εξηγεί η κ. Καραμέρου «Δεν είναι δύσκολο και μπορεί να γίνει και χωρίς ειδικό μηχά- νημα. Χρειάζεσαι μια μεγάλη γλάστρα, όπου θα πρέπει να μπορείς να ανακατέ- ψεις. Πρέπει να είναι συνεχώς νωπή και να αφήνεις τα σκουλήκια να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι χρονοβόρο, αλλά δεν είναι δύσκολο. Οι κατηγορίες είναι καφέ, πράσινο και χώμα. Βάζεις τρεις στρώσεις και κάνεις ανακίνηση. Σε 1-2 μήνες βγαίνει. Φυσικά, εάν έχεις κήπο, είναι πολύ πιο εύκολο. Να πω, για όσους κάνουν την απόπειρα, ότι δεν βάζεις τα πολύ όξινα – σκόρδα, κρεμμύδια, λεμόνια, πορτοκάλια, γιατί αρ- γούν πολύ να γίνουν και μπορεί να σου μουχλιάσει το κομπόστ. Επίσης, στους αυτοσχέδιους δεν μπαίνουν καθόλου ζω- ικά. Η άλλη λύση είναι οι καφέ κάδοι, που έχουν αρχίσει και μπαίνουν σιγά σιγά πι- λοτικά στους δήμους. Βάζεις τα πράγματα σε μια τσάντα κομπόστ και τα πετάς μέσα, ανάλογα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο κάθε δήμος. Συνήθως είναι κλειδωμένοι, οπότε πρέπει να μιλάς με αυτόν που έχει το κλειδί, για να σου τους ανοίγει» . Τέλος η κ. Καραμέρου μάς εξηγεί: «Το κίνημα “Zero Waste” έχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, επειδή έχουν βγει πολλά κινήματα και έχουν πιεστεί οι θεσμοί. Σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε βάλει κάποιους στόχους, ενώ έχουμε και εμείς σαν χώρα νομικές δεσμεύσεις απέναντί τους. Δηλαδή, οι κα- φέ κάδοι είναι νομική δέσμευση. Οι μπλε κάδοι θα γίνουν με 4-5 ροές, κάτι που έχει ξεκινήσει με την οδηγία για την κυκλική οικονομία. Όλα αυτά σιγά σιγά ενσωματώ- νονται και στην εθνική νομοθεσία» . Οικολογικό αποτύπωμα Η φιλοσοφία του «Zero Waste» είναι μηδενικά απορρίμματα, αλλά δεν μπο- ρούμε να παραβλέψουμε και το οικολο- γικό μας αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προτιμάμε τις αγορές από κο- ντινά μας μαγαζιά, αλλά και προϊόντα που παράγονται τοπικά. Έχει πολύ μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα η μπανάνα που έρχεται από την Κρήτη σε σχέση με αυτήν που έρχεται από τη Βραζιλία. Όσον αφορά τις ανταλλαγές αντικει- μένων και ρούχων, καλό είναι να σκε- πτόμαστε πρώτα τον περίγυρό μας και μετά να ψάχνουμε στο διαδίκτυο, γιατί αν κάποιος μένει μακριά, θα πρέπει να διανυθεί μια απόσταση. Όσο πιο κοντά μας είναι κάποιος, τόσο μικρότερο και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνεται. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ • Φροντίστε να έχετε κάνει μια λίστα για τα ψώνια σας, ώστε να αγοράζετε ακριβώς ό,τι θέλετε για το φαγητό της εβδομάδας. Ο πλεονασμός συνήθως οδηγεί σε χαλασμένα προϊόντα, που καταλήγουν στα σκουπίδια. • Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιού- μενες σακούλες. • Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα: μπορούν όλα να αντικα- τασταθούν με βαμβακερά πανάκια. • Προτιμήστε ρούχα από «δεύτερο χέ- ρι», τα γνωστά σε όλους «second hand». • Χρησιμοποιήστε μπουκάλια γυάλινα, καλαμάκια από μπαμπού ή μεταλ- λικά και ξύλινες οδοντόβουρτσες. ΑΘΑΝΑΣΊΑ ΚΑΡΑΜΈΡΟΥ Η Αθανασία Καραμέρου είναι co-manager στη σελίδα του Facebook «Zero Waste Athens». Επίσης είναι Co-founder στην εταιρεία Roes Cooperativa και legal representative στην εται- ρεία Ελπιδοχώρι / Hopeland. Zero waste ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι η φυσική ανακύκλωση οργανικών υλι- κών, όπου με φυσική διαδικασία τα οργανικά υπολείμματα, όπως φλούδες φρούτων και λαχανικών, γίνονται πάλι χώμα. Το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν, ενώ πλέον υπάρχουν οικιακοί κομποστοποιητές που μπορούμε να έχουμε ακόμα και στο μπαλκόνι. Σε λίγες εβδομάδες, η οργανική ύλη μετατρέπεται σε χώμα ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σε γλάστρες και παρτέρια, ή ακόμα και να το προσφέρουμε σε όσους κάνουν αστικούς λαχανόκηπους – και όχι μόνο. Πολλοί δήμοι στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει προγράμματα κομποστοποίησης, είτε με καφέ κά- δους για όλους τους δημότες είτε προσφέροντας οικιακούς κάδους κομποστοποίησης για όσους δημότες εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=