Greek Vegan 10

Πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου Με λίγη φαντασία τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε γεύμα:  ▪ Στο πρωϊνό Σε αρκετές Ασιατικές χώρες, τα βραστά ρεβίθια, η ροβίτσα  και οι γίγαντες αποτελούν συνηθισμένες επιλογές πρωινού γεύματος. ▪ Στο μεσημεριανό ή το βραδινό Εκτός από την κλασική εκδοχή των οσπρίων, μπορείς να δοκιμάσεις μπιφτέκια και τα κεφτεδάκια από φακές, φασόλια, ρεβίθια ή μείγμα οσπρίων. Επιπρόσθετα, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα υλικά σε σούπες, σαλάτες ή ακόμη και σάλτσες ζυμαρικών.   ▪ Ως συνοδευτικό ή σνακ Μία δημοφιλής επιλογή είναι το χούμους (hummus). Μπορεί να παρασκευαστεί από οποιοδήποτε όσπριο, με συνηθέστερα τα ρεβίθια.  ▪ Ως επιδόρπιο Αποτελούν τέλεια υλικά για τη δημιουργία επιδόρπιων, καθώς έχουν ήπια γεύση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γλυκιάς πάστας, σε πολλές συνταγές για κέικ και brownies χωρίς να δημιουργούν κάποια ιδιαίτερη γευστική διαφορά. Μία μερίδα οσπρίων που περιέχει μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αποδίδει περίπου 300-350 kcal. Παρότι έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες! Συμπερασματικά Χωρίς αμφιβολία, τα όσπρια αποτελούν έναν διατροφικό θησαυρό, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πληθώρας βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα έχουν χα- μηλό θερμιδικό περιεχόμενο! Η τεράστια ποικιλία τους σε συνδυασμό με την ευκο- λία ένταξής τους στο καθημερινό διαιτο- λόγιο προστίθενται στα πλεονεκτήματά τους! Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας, καταναλώστε τα με διάφορους τρόπους και απολαύστε όλα τα οφέλη τους! Θέμα: Όσπρια Ο Πάρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 03/11/1976. Σπούδασε στο Tμήμα Διατροφής και Διαιτο- λογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος, από όπου και αποφοίτησε στις 09/2000. Απέκτησε Master of Science στη Διασφάλιση Ποιότητας του Πανεπιστημίου του Paisley στις 04/07/2006. Είναι ο ιδρυτής του πρώτου ελληνικού και κυπριακού portal διατροφής Μednutrition. Από το 2005 διατηρεί ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, όπου παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες τροποποίησης δια- τροφικής συμπεριφοράς. Ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας από το Ευρω- παϊκό Σύνδεσμο Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στην εργαζόμενη Ομάδα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επι- κοινωνιών του Θεματικού Δικτύου, καθώς επίσης είναι μέλος της Επιτροπής Δικτυακού Τόπου του Ελληνικού Ιν- στιτούτου Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (2007-2011). Από το 2003 είναι επιστημονικός συνεργάτης επί Δι- ατροφικών Θεμάτων της «Ερμής Πληροφορική» και συμμετέχει ενεργά στη βελτιστοποίηση του Λογισμικού Διατροφής Υποστήριξης «Horizon ® ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ2006». Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς «medNutrition wellness», με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Επιστημονικός συνεργάτης: Πάρης Παπαχρήστος, MSc Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ιδρυτής του medNutrition.gr www.medNutrition.gr 84

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=